Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

Εξωραϊστική ή Μεσόγειος (Βόλος)

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΗ
Πηγή φωτογραφίας internet.
Προσφορά Γιάννης Ζαρμπής, 19/05/2010.
Προσφορά Γιάννης Ζαρμπής, 19/05/2010.
Προσφορά Γιάννης Ζαρμπής, 19/05/2010.
Πηγή φωτογραφίας internet.
Δημητριάδος 263. Θερινό.
Λειτουργεί από το 1930 ως σήμερα.
Ιδιοκτησία Αικατερίνη Πολίτου.
Χαρακτηρίστηκε διατηρητεό. Πρώην ΕΣΠΕΡΟΣ.
Πηγή φωτογραφίας internet.

Απόσπασμα από exoraistiki.gr
Σαν πρώτη ονομασία του κινηματογράφου δόθηκε το όνομα «ΕΣΠΕΡΟΣ»  πολύ σύντομα όμως άλλαξε σε «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ».
Οι προβολές   συνεχίζονταν με μεγάλη επιτυχία, καθημερινά ο κινηματογράφος ήταν γεμάτος ειδικά στη βραδινή προβολή. Σε πολύ μικρό διάστημα  άρχισαν να ξεφυτρώνουν κι άλλοι κινηματογράφοι,  ήταν βλέπετε της μόδας εκείνη την εποχή. Δίπλα από την ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ απέναντι και λίγο πιο κάτω στην παραλία έκαναν την εμφάνιση τους το κινηματοθέατρο «ΘΕΤΙΣ», τα «ΚΥΜΑΤΑ», ο «ΟΡΦΕΑΣ» και το «REX».  Στις αρχές της 10ετιας του '60  ο Βόλος είχε 38 Κινηματογράφους.  Κατά τη διάρκεια του πόλεμου του 1940 και κατά τον σεισμό του 1955 το μέγαρο Σαραφόπουλου υπέστη μεγάλες  ζημιές,  αργότερα ο χώρος ξανακτίστηκε χάνοντας όμως μέρος από την αρχική του μορφή, συνέχισε δε να υφίσταται ως θερινός κινηματογράφος  μέχρι και  σήμερα. Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ κατά καιρούς φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού και πνευματικού κόσμου,  ονόματα του θεάτρου που γράψανε τη δική τους ιστορία. Όπως η Άννα & Μαρία Καλουτά,  Σπεράντζα Βρανά ,η Ρένα Ντορ, ο Πέτρος Κυριακός, ο Γιώργος Οικονομίδης  και άλλοι πολύ. Γνώρισε μεγάλες δόξες την περίοδο που ήκμαζε ο Ελληνικός κινηματογράφος  με τις μεγάλες παραγωγές με συντελεστές  και μεγάλα ονόματα ηθοποιών και σκηνοθετών που κατέγραψαν ανεξίτηλα στη μεγάλη γοητευτική οθόνη του κινηματογράφου.
Κατά καιρούς φιλοξενήθηκαν και παραστάσεις από μεγάλα ονόματα  του θεάτρου όπως ο ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, ο ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, η ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ  με την ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, η ΝΕΝΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ο ΝΙΚΟΣ ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η ΚΑΙΤΗ ΠΑΠΑΝΙΚΑ, ο ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ, ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΣ,  ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΣΙΟΣ (Ταμτάκος), ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ, ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ & ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ, ΚΑΡΙΟΦΥΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ, Ο ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ,  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΖΑΣ, Η ΕΛΝΤΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ,ΧΑΡΗΣ ΚΛΥΝ, ΜΑΡΚΟΣ ΣΕΦΕΡΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΝΩΡΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ως επίσης και πολλά κατά καιρούς παιδικά θέατρα, θέατρα σκιών και άλλες πολλές εκδηλώσεις  
Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ άντεξε στη λαίλαπα της τηλεόρασης και του video ενώ  όλοι οι άλλοι κινηματογράφοι παραδόθηκαν άνευ όρων στην ανέγερση  πολυκατοικιών και market τροφίμων, πλην των κινηματογράφων Αχίλλειον & Lido .Το 1994 με εισήγηση του Δήμου Βόλου, της Νομαρχίας Μαγνησίας και της 5ης Εφορίας Νεοτέρων  Μνημείων με επιστολή προς το Υπουργείο  Πολιτισμού η Εξωραϊστική κρίθηκε ομόφωνα ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ως σημείο αναφοράς της πόλης.
Η ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ πρόβαλε πάντα ταινίες πρώτης προβολής και συνεχίζει να προβάλει ταινίες παράλληλα με τις άλλες μεγάλες πόλεις  πάντα επιλεγμένες και ποιοτικές. Από την οθόνη της πέρασαν γενιές αστέρων, από τα καθίσματα της εκατομμύρια θεατές,  ο χρόνος περνώντας δίπλα της άφησε μια μοναδική ατμόσφαιρα διαχρονικής κομψότητας. Σήμερα πάνω από 80 χρόνια μετά, ένας από τους ιστορικούς και ελάχιστους πλέον θερινούς  κινηματογράφους της Ελλάδος  η «ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΗ» συνεχίζει να σας προσφέρει Μοναδικές Νύχτες Σινεμά..       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη