Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Πάνθεον (Ζάκυνθος)


ΠΑΝΘΕΟΝ Χειμερινό & Θερινό 
Ξεκίνησε το 1920. Έκλεισε.
Προσφορά Κώστας Ασημακόπουλος, 30/07/2009. 

Απόσπασμα από imerazante.gr
Η παράλληλη λειτουργία και του “ΠΑΝΘΕΟΝ” των αδελφών Λογοθέτη, δημιούργησε ανταγωνισμό και συναγωνισμό μεταξύ των δύο επιχειρηματιών.
Τον χειμώνα του ιδίου έτους ο Σπυρ. Βερναρδάκης διαμόρφωσε το ισόγειο και τον Α΄ όροφο, της διπλανής με τον θερινό, οικίας του σε αίθουσα χειμερινών προβολών.


Απόσπασμα από imerazante.gr
Το “Πάνθεον” θερινόν (1927) λειτούργησε από τον Κωνσταντίνο Μπίτα και τους αδελφούς Λογοθέτη.
Το 1931 στο “Πάνθεον” ο Κωνσταντίνος Μπίτας εγκαθιστά την πρώτη ομιλούσα συσκευή προβολής.
Το 1936 λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάστηκε ο επιχειρηματίας του “Πάνθεον” να μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων και στη συνέχεια να περιορίσει τις παραστάσεις σε δυο ημέρες την εβδομάδα, Πέμπτη και Κυριακή.
Παράλληλα οι επιχειρηματίες τόσο του “Πάνθεον”, όσο και του “Ορφέα”, καλούσαν θεατρικούς θιάσους επιθεώρησης, οι οποίοι είχαν ανταπόκριση στους κατοίκους, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα.
Λίγο πριν από το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο σε επιχείρηση με το όνομα “Πάνθεον” συναντάμε τον Κλαυδιανό ή Μπόλο, τον οποίο διαδέχθηκε ο Ματθαίος Τσαβδαρίδης.
Αμέσως μετά τους σεισμούς του Αυγούστου του 1953 και την ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης, τα πρώτα σινεμά λειτούργησαν σε σιδερένια τολ, το “Πάνθεον” του Ματθαίου Τσαβδαρίδη, στην περιοχή της “Ανατίναξης”, επί του κεντρικού δρόμου Ζακύνθου – Κερίου κοντά στο οικισμό του Ξιφίτα και το “Λουξ” του Δημητρίου Κανάρη, στον οικισμό της Παναγούλας.
Προχωρώντας συναντάμε το “Πάνθεον” των αδελφών Τσαβδαρίδη. Στην επιχείρηση συμμετείχε και ο Παναγιώτης Κάρδαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη