Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Ηλύσια (Αλεξανδρούπολη)


Προσφορά φωτο Πατρίσια Σκλιάμη, Φθινόπωρο 2009.

Πηγή φωτο Fb/γειτονιές Αλεξανδρούπολης (πρώτο)

Πηγή φωτο Fb/γειτονιές αναμν. Αλεξανδρούπολης

Προσφορά φωτογραφίας Πατρίσια Σκλιάμη,

Φθινόπωρο 2009.
Προσφορά φωτογραφίας Δημήτρης Μπαστάς,
Άνοιξη 2009.
Προσφορά φωτογραφίας Δημήτρης Μπαστάς,

Άνοιξη 2009.
Προσφορά φωτογραφίας Δημήτρης Μπαστάς,

Άνοιξη 2009.

ΗΛΥΣΙΑ  Χειμερινό. Στο Εσκί τζαμί (το πρώτο}.
1927 ως σήμερα.
Πηγή: από ordoumpozanis-teo.blogspot.gr

Απόσπασμα από ordoumpozanis-teo.blogspot.gr
Ο άλλος θερινός κινηματογράφος λειτούργησε το 1947 επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας από τον επιχειρηματία Νίκο Ιωαννίδη με το όνομα «Ηλύσια». Σε οικόπεδο της οικογένειας Σταματοπούλου στήθηκε ο θερινός κινηματογράφος του Ιωαννίδη, αλλά μετά από 2-3 χρόνια, όταν ο Βαγγέλης Βογιατζής παντρεύτηκε τη μία από τρις δύο κόρες του Σταματόπουλου, ανέλαβε αυτός την λειτουργία του κινηματογράφου. Το 1967 ανακαινίσθηκε εξ υπαρχής ο χώρος και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο χειμερινό και θερινό κινηματογράφο με συρόμενη οροφή και με νέα ονομασία "ΑΣΤΡΟΝ". Λειτούργησε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν η αίθουσά του μετατράπηκε σε χώρο νυχτερινής διασκέδασης.

Άρθρο από alexpolisonline.com
Την Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014 μπήκε οριστικά "λουκέτο" στον τελευταίο κινηματογράφο της Αλεξανδρούπολης, τα θρυλικά "Ηλύσια". Για δεκάδες χρόνια (πρωτολειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του '20) συντρόφευε και "ταξίδευε" τους Αλεξανδρουπολίτες μέσα από τις χιλιάδες προβολές του.
Ο αγαπητός Ηλίας, ο τελευταίος ιδιοκτήτης, έδωσε μία άνιση και τιτάνια μάχη αλλά τελικά δεν μπόρεσε να κρατήσει ανοικτό τον τελευταίο σινεμά της πόλης μας...
Οι βιντεοταινίες, αρχικά, και κατόπιν τα dvd, το internet και οι μεγάλες αλυσίδες κινηματογράφων, αλλά και η δύσκολη οικονομική συγκυρία, παραήταν "δύσκολοι αντίπαλοι".
Εμείς θα θυμόμαστε με νοσταλγία τα "Ηλύσια" καθώς οι αναμνήσεις από αυτά θα μας συνοδεύουν για πάντα. Στον φίλο Ηλία ευχόμαστε κουράγιο και καλή συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη