Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κινημ. λέσχη (Γύθειον)



Πηγή φωτογραφίας klg.gr

Πηγή φωτογραφίας klg.gr

Γύθειο 1997 – 2005
Το 1997, στο Γύθειο των 4.500 κατοίκων, στο καφέ-μπαρ και πρώην κινηματογράφο «Ριβολί» (το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω πυρκαγιάς πριν από τρία περίπου χρόνια), λίγες δεκάδες «ρομαντικοί» αποφάσισαν να ξαναφέρουν τον κινηματογράφο στο Γύθειο, στο οποίο δεν είχε μείνει πια ούτε μία αίθουσα κινηματογράφου. Χωρίς να έχουν ούτε χώρο, ούτε μηχανές, ούτε τεχνικούς, ούτε κοινό, ούτε καν συμφωνία απόψεων μεταξύ τους για τις ταινίες, τους στόχους και τα μέσα της λέσχης, αγόρασαν με δικά τους έξοδα μια μεταχειρισμένη μηχανή προβολής (αυτή που έχουν τώρα είναι η τρίτη, ή η τέταρτη) και ξεκίνησαν να πραγματοποιούν το όνειρό τους.
Στην αρχή, έκαναν προβολές, σε καφετέριες και εστιατόρια, στο γήπεδο μπάσκετ, ακόμα και στον πύργο του Τζανήμπεη στην Κρανάη. Οπουδήποτε δηλαδή υπήρχε κατάλληλος χώρος και δέχονταν να τους φιλοξενήσουν. Τα τελευταία όμως χρόνια, βρήκαν μόνιμη και φιλόξενη στέγη στο δημοτικό σχολείο Χωσιαρίου (12ο χλμ. Γυθείου – Αρεοπόλεως), που πια δεν λειτουργεί και σταμάτησαν να γυρίζουν από δω κι από κει, με τη μηχανή στον ώμο σαν τους τσιγγάνους. Με τον τρόπο αυτό, λύθηκε βέβαια το στεγαστικό πρόβλημα το οποίο τους ταλαιπωρούσε αρκετά, αλλά από την άλλη, η απομάκρυνσή τους, μέσα από την πόλη του Γυθείου, δημιούργησε πρόβλημα μεταφοράς των θεατών, μια και αναγκάζει όποιον θέλει να παρακολουθήσει κάποια προβολή, να βρει και μεταφορικό μέσον. Πάντως τα μέλη της λέσχης, με πολύ μεράκι, διάθεση, αλλά και κόπο, μετέτρεψαν σιγά σιγά το σχολείο σε έναν ζεστό και όμορφο χώρο, με αίθουσα προβολής, καμπίνα προβολών αλλά και... φουαγιέ, στο οποίο προσφέρονται καφεδάκι, κρασάκι, και διάφορα άλλα καλούδια, στους θεατές.
Η διαδικασία της προβολής, παλαιότερα ξεκινούσε από έναν κύκλο συζητήσεων και τηλεφωνημάτων για να επιλεχθεί η ταινία της επόμενης προβολής. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους και κάθε Οκτώβρη, τα μέλη μαζεύονται, έχοντας στα χέρια τους, καταλόγους από τις εταιρίες διανομής, για να επιλέξουν τις ταινίες που θα παίξουν την νέα κινηματογραφική χρονιά και να θέσουν τις ημερομηνίες προβολής. Οι προβολές γίνονται Παρασκευή και Σάββατο, κάθε δεκαπέντε μέρες και η κινηματογραφική σεζόν αρχίζει το Νοέμβρη και τελειώνει τον Μάη. Τα κριτήρια επιλογής κάποιας ταινίας, είναι αφενός ποιοτικά και αφετέρου οικονομικά. Δηλαδή, το ζητούμενο είναι, είτε με το μήνυμα, είτε με την αισθητική αρτιότητά της, να μπορεί η ταινία να προσφέρει, είτε ψυχική και πνευματική ανάταση, είτε προβληματισμό στον θεατή. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει και η τιμή της να είναι μέσα στα οικονομικά πλαίσια της λέσχης.
Μετά τη συμφωνία με τις εταιρίες διανομής για τις ταινίες που διαλέχτηκαν και τις ημερομηνίες των προβολών, ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Τα μέλη φτιάχνουν αφίσες, προγράμματα και δελτία τύπου, και δημοσιοποιούν την μέρα και την ώρα προβολής των ταινιών, βάζοντας αφίσες σε κεντρικά σημεία, στέλνοντας δελτία τύπου, αλλά και μέσω internet στις σελίδες
www.mani.org.gr/calendar και www.gythio.net/grkino_frset.htm.
Η ταινία αποστέλλεται από την εταιρεία, αφού πρώτα προπληρωθεί και στη συνέχεια μεταφέρεται στην καμπίνα προβολής, τυλίγεται χειροκίνητα με την αρουλέζα στις μπομπίνες, και ετοιμάζεται η αίθουσα. Στο διάλειμμα και μετά το τέλος της προβολής, γίνονται οι σχετικές συζητήσεις και η κριτική αποτίμηση της ταινίας.
Τέλος καταμετρούνται οι εισπράξεις από τα εισιτήρια, με την ελπίδα να έχουν καλυφθεί τα έξοδα και ξανά αρουλέζα, αμπαλάρισμα, μεταφορά, αποστολή.
Αυτή η ψυχική, πνευματική αλλά και χειρονακτική διεργασία των μελών, σε κάθε προβολή και η αγάπη τους για την τέχνη, τους ενώνει και τους κάνει να προάγουν τον πολιτισμό, παρ’ όλες τις αντιξοότητες που συνάντησαν και συναντούν.
Στην εποχή των αμερικανικών υπερπαραγωγών και της απομόνωσης μέσω τηλεόρασης και video, η κινηματογραφική λέσχη στο Γύθειο κατορθώνει και επιβιώνει 8 χρόνια τώρα, χάρη στο μεράκι των μελών της και στην αγάπη τους για την τέχνη. Με μόνα οικονομικά μέσα, τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των θεατών και τις εισφορές των μελών της, καταφέρνει να ανταπεξέρχεται οικονομικά και να προβάλει 10-15 ταινίες το χρόνο. Μ’ αυτόν τον τρόπο αφενός προσφέρει μια εναλλακτική μορφή αγωγής της ψυχής στους κατοίκους του Γυθείου και των περιχώρων, αφετέρου βάζει και τα θεμέλια μιας πολιτιστικής γωνιάς, που ίσως στο μέλλον προσελκύσει και φιλοξενήσει και άλλες μορφές έκφρασης και τέχνης.
Συνέντευξη με τη μυστηριώδη ανατρεπτική (κρυπτοπολιτιστική και παρακινηματογραφική) οργάνωση Λε.Κι.Τε.Γ. (κ.ο.μ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη