Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Αστέρια (Φιλιατρά)

Πηγή φωτογραφίας google maps.
Σπέντζα, Χειμερινό.
Ξεκίνησε τη δεκαετία του 30 και έκλεισε
τη δεκαετία του 70. Ιδιοκτησία Διονυσίου Χατζή.
Έγινε σούπερ μάρκετ .
Πηγή φωτογραφίας google maps.



Από τον τύπο
ΦΙΛΙΑΤΡΑ
Φωτεινή οθόνη
Η αίθουσα που χρησιμοποιήθηκε τότε ήταν ο κινηματογράφος ΑΣΤΕΡΙΑ ιδιοκτησίας Διονυσίου Χατζή, κάθε Τετάρτη στις 9 το βράδυ.
Είναι γνωστό ότι η δεκαετία του 70 χαρακτηρίζεται , μεταξύ των άλλων και από το κλείσιμο των περισσοτέρων κινηματογραφικών αιθουσών των μεγάλων αστικών κέντρων και την κυριολεκτική εξαφάνισή τους από την περιφέρεια. Οι λόγοι είναι γνωστοί.
Μέσα σ’ αυτό το παρακμιακό περιβάλλον ανέτειλε η Κινηματογραφική Λέσχη και με πρώτο θέμα για προβληματισμό, αν θα πρέπει τις προβολές να παρακολουθούν και οι μαθητές του τότε Γυμνασίου-Λυκείου το οποίο ξεπεράστηκε με απόφαση κατά πλειοψηφία
θετική για τους μαθητές. Λίγα χρόνια νωρίτερα τη δεκαετία του 60,ο σημερινός Υπεύθυνος της Κ.Λ., είχε αποβληθεί από το Γυμνάσιο, 5 ημέρες, γιατί συνελήφθη να παρακολουθεί την κινηματογραφική προβολή κάποιου αμερικάνικου γουέστερν.
Φθινόπωρο. Τετάρτη 9 το βράδυ. Τελειώνει η προβολή 7 με 9 του κινηματογράφου.
Ταινία: Καράτε ή Πορνό. Θεατές ελάχιστοι, όλοι άνδρες, φεύγουν γρήγορα – γρήγορα. Ο Νιόνιος ανάβει τη σόμπα πετρελαίου στην τεράστια αίθουσα του παλιού κινηματογράφου. Οί πρώτοι δεν είχαν ανάγκη θέρμανσης. Αυτοί που έρχονται τώρα είναι ευαίσθητοι αλλά είναι και πολλές γυναίκες! Τα φώτα σβήνουν. Πρώτη προβολή η ταινία « LA STRADA»και το ταξίδι αρχίζει!
Δύο χρόνια μετά.
Η οθόνη των ΑΣΤΕΡΙΩΝ σβήνει, σβήνει για πάντα και ο παλιός κινηματογράφος μετά από διάφορες περιπέτειες ως προς την χρήση του γίνεται σήμερα σούπερ μάρκετ.
Αμέσως όμως «καπάκι» μια άλλη οθόνη ανάβει. Η οθόνη του ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟΥ Π. Κ. της πόλης μας. Τούτη η πόλη δεν ανέχεται να μη έχει μια φωτεινή οθόνη.
Από την δεκαετία του 30 όπου εμφανίζεται ο κινηματογράφος στα Φιλιατρά, υπάρχει πάντα φωτεινή οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη