Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ατελιέ Κιάτου

Πλ. Νικ. Πλουμιστού & Κλεισθένους, Χειμερινό.
Ξεκίνησε το 1931. Μετά έγινε καφενείο Ζούζουλα.
Πηγή φωτο google maps.

Άρθρο από sikiona.gr
Η πλατεία Πλουμιστού στο Κιάτο.
Έλαβε το όνομά της από τον Νικόλαο Πλουμιστό του Ιωάννη και της Μαρίας (1880 - 5.1.1936) ο οποίος είχε στο Κιάτο τον πρώτο ηλεκτροκίνητο φούρνο στην Κορινθία και με τις γεννήτριες του φούρνου του ηλεκτροδοτούσε το 1925 το κεντρικό Κιάτο και την παραλία ενώ δώρισε ένα μεγάλο τμήμα του οικοπέδου του πάνω και δυτικά από το Α' Δημοτικό σχολείο για να γίνει η ομώνυμη πλατεία.
Στη φωτογραφία διακρίνονται:
● Μέγαρο Τσίλερ. Δεξιά το περίφημο μέγαρο του σταφιδεργοστασιάρχη, δημάρχου Σικυώνος και βουλευτή Παναγιώτη Ζούζουλα του Σπύρου που έκτισε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ερνέστος Τσίλερ και χρησίμευσε αργότερα ως Γυμνάσιο Κιάτου και από το 1961 ως δημαρχείο. Δυστυχώς, το θαυμάσιο αυτό οικοδόμημα γκρεμίσθηκε άσπλαχνα μαζί με το ιστορικό καφενείο Ζούζουλα και στη θέση του κτίσθηκε το γυάλινο κτιριακό τερατούργημα που κατάστρεψε την όψη της πλατείας Πλουμιστού.
● Καταστήματα. Στο ισόγειο του μεγάρου Τσίλερ βλέπετε το κρεοπωλείο των Τάσου Τσαμπούκου και Θοδωρή Μουστάκα και το σουβλατσίδικο του Παναγιώτη (Τάκη) Τσαμπούκου. Όπως ανεβαίνουμε την οδό Σικυώνος συναντάμε το κατάστημα νεωτερισμών του Σεραφείμ Σεραφειμίδη (1917-15.12.1993) που μεταφέρθηκε μετά στη γωνία απέναντι από του Γαβαλά, το υποδηματοποιείο-στιλβωτήριο του Ρήγα και το ΚΤΕΛ ενώ διακρίνεται στην πλατεία και ένα από τα παλιά λεωφορεία του ΚΤΕΛ που έκαναν τότε τη διαδρομή Κιάτου - Αθήνας σε 4 ώρες.
● Καφενείο Ζούζουλα και Μέγαρο Σώκου. Στη διασταύρωση με την οδό Κλεισθένους δεξιά, βλέπουμε το ιστορικό καφενείο Ζούζουλα μέσα στο οποίο υπήρχε o ομιλών κινηματογράφος "Ατελιέ Κιάτου" o oποίος άρχισε να λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου του 1932.
Στην απέναντι γωνία είναι το μέγαρο του Κώστα και Νικηφόρου Σώκου του Παναγιώτη που υπάρχει και σήμερα ενώ όπως ανεβαίνουμε τη Σικυώνος βλέπουμε το βιβλιοπωλείο του Γεωργίου Αναστασόπουλου, τα οπτικά Ζαμάνου, το οπωροπωλείο Μαυρέα, το φαρμακείο του Όθωνα Κακαβάκη και την περίφημη μπυραρία Κωστάκιας ενώ το ψηλό κτίριο στη γωνία Σικυώνος και Περιάνδρου ανήκει στους αδελφούς Γεώργιο και Ιωάννη Τσήρο και σώζεται μέχρι σήμερα.
● Η ανατολική πλευρά. Διακρίνεται μόνο η πιάτσα των ταξί και στη γωνία των οδών Κλεισθένους και Σικυώνος είναι το παντοπωλείο Ρουμπέκα. Οι παλιοί θυμούνται ότι στην ανατολική πλευρά της πλατείας Πλουμιστού ήταν η ταβέρνα του Άνθιμου Κοντοζόπουλου του Ιωάννη και της Ελένης, το καφενείο Μπιτσάκου, οι επισκευές μηχανών του Βαγγέλη Κατζέλα του Θεμιστοκλή και της Κρυσταλλίας που διέθετε και το περίφημο καΐκι με το οποίο βολτάριζε τους φίλους του στον Κορινθιακό κόλπο, το ωρολογοποιείο του Τάσου Κυριάκου του Δημητρίου και της Ελένης (1911-19.7.2001), το κομμωτήριο του Χρήστου Λουρή του Νικολάου, η Ψησταριά "ο Έλατος", σουβλάκια – λουκουμάδες του Χρίστου Χαρίτου του Ιωάννη (Βράχα) στη θέση του σημερινού καφενείου του Ζαχαριά, το τυπογραφείο ΑΕΤΟΣ του Ιωάννη Τρουπή, το κρεοπωλείο του Παναγιώτη Φλόκα και το μέγαρο Πρεδάρη με το κατάστημα νεωτερισμών του Ντίνου Δρελιώζη του Ιωάννη και της Ελένης (1935-12.4.1993).
Αρχείο Δημητρίου Μαγκαφά του Κωνσταντίνου. Υπότιτλος από τον Γεώργιο Ν. Κασκαρέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

CINEMAHELLAS

CINEMAHELLAS
Ακρόπολη